Przeskocz do treści Przeskocz do menu

PURCHAWICA OLBRZYMIA CALVATIA GIGANTEA

  • 06-09-2019

Purchawica olbrzymia Calvatia gigantea nazywana jest  inaczej czasznicą olbrzymią. Pewnie dlatego, że jej owocniki z oddali przypominają bielejące na polu ludzkie czaszki.

Bardzo charakterystyczny grzyb. Ze względu na rozmiary, do których dorasta nie do pomylenia z innymi purchawkami.

Do 2014 roku była grzybem chronionym. W obecnie obowiązującej już jej nie ma. Okazała się grzybem częściej występującym niż się pierwotnie wydawało. Nie spotkamy jej bowiem w lesie gdzie najczęściej wyruszamy na grzyby lecz na terenach ruderalnych: parki, ogrody, trawniki, na miedzach pól. Ważne aby gleba, na której rośnie była żyzna.

Purchawica jest grzybem jadalnym (młodsze owocniki). Najczęściej smaży się ją pokrojoną w plastry i panierowaną. W smaku przypomina boczniaka. Jest jednak bardziej wodnista.

Używano jej w medycynie ludowej. Wysuszonej i sproszkowanej używano do tamowania krwi lub zmieszaną z cukrem zalecano przy astmie. Co ciekawe do takich celów purchawicę stosowali Indianie, więc zapewne jakiś związek tamujący krwawienie występuje u niej. Obecnie zaś trwają badania nad kalwacyną – antybiotykiem zawartym w składzie grzyba, wykazującym działanie przeciwrakowe.

Największą purchawicę znaleziono w Czechach a ważyła ona ponad 20 kg.  

 

Tekst: Małgorzata Grabek ZLPK OZ w Zamościu

Zdjęcia: Małgorzata Ciuryło ZLPK OZ w Zamościu