Przeskocz do treści Przeskocz do menu
  • 16-04-2021

Teren powiatu janowskiego oraz Parku Krajobrazowego „Lasy Janowskie”, Kraśnickiego i Roztoczańskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu to 10 dużych kompleksów stawów rybnych (Maliniec, Potoczek, Momoty Górne, Zamek). Liczą one około 1,4 tyś. ha. powierzchni wody, co stanowi 20% całej powierzchni stawów w województwie lubelskim.

Ryby hodowane  były na ziemi janowskiej już od średniowiecza. Świadczy o tym akt uposażenia parafii Słupie z 1412 r.; w którym Jan Dłuto darował – ziemię pod staw rybny (…); na której to ziemi wolno będzie aktualnemu plebanowi

kościoła zbudować tak długi i szeroki staw rybny jaki będzie chciał. Pojedyncze stawy rybne spotykane były przy większości folwarków przez cały okres I Rzeczpospolitej

Szybki rozwój hodowli ryb nastąpił w drugiej połowie XIX wieku. Zapoczątkował go nowy właściciel dóbr Potoczek Adam Przanowski, który uporządkował leśne bagna i moczary tworząc w 1879 r. blisko 600 mórg stawów zarybionych karpiami morawskimi. Było to wówczas największe w Królestwie Polskim gospodarstwo rybne. W okresie międzywojennym funkcjonowało na ziemi janowskiej siedem większych gospodarstw rybnych oraz ponad 30 mniejszych.

Po II wojnie światowej  większe gospodarstwa rybackie działały jako Państwowe Gospodarstwa Rybne. W dzisiejszym czasie hodowla ryb jest nadal bardzo dobrze rozwinięta. Hodowców ryb z tych terenów skupia powołana Lokalna Grupa Rybacka „Karp Doliny Sanu”.

Znakomitą okazją do zapoznania się ze znakomitym smakiem hodowanych w stawach ryb jest odbywający się już od kilkunastu lat w sierpniu w miejscowości Maliniec Dzień Karpia Królewskiego. W programie imprezy dominują zwody wędkarskie w łowieniu karpia i konkurs na najlepszą potrawę regionalną przyrządzoną z tej ryby. Serwowane są przepyszne potrawy jak : karp smażony, wędzony, pieczony, w galarecie, z komina, oraz pikantna zupa rybna. Przybyli goście nie mogą oderwać się od stołów zastawionych tymi smakołykami.

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do przybycia na to święto i osobistej degustacji rybnych frykasów. Na pewno wizyty nikt nie będzie żałował.

Tekst: M.Piech ZLPK OZ w Janowie Lubelskim

Zdjęcia: J. Kiszka ZLPK OZ w Janowie Lubelskim