- Nie dokarmiamy ptaków przed nadejściem zimy, dajemy im szansę na podjęcie wędrówki w miejsca, gdzie pokarm jest łatwiejszy do znalezienia,
- Ptaki przyzwyczajają się do stałej dostawy pokarmu, jeśli zaczynamy je dokarmiać, powinniśmy to robić regularnie przez całą zimę,
- Karmnik umieszczamy w miejscach zacisznych i niedostępnych dla drapieżników,
- W karmniku utrzymujemy czystość,
- Podczas silnych mrozów, ptaki mają utrudniony dostęp do wody, wystawiamy miseczkę ze świeżą, czystą wodą,
- Stosujemy pokarmy naturalne – nasiona, tłuszcze zwierzęce,
- Pokarm musi być zawsze świeży, nie może być zepsuty, spleśniały ani też solony (sól jest bardzo szkodliwa dla ptaków),
- Drobne ptaki wróblowate (np. sikory, kowaliki, dzwońce, trznadle, wróble) dokarmiamy mieszanką nasion, np. - słonecznika, prosa, pszenicy, owsa. Dobrym sposobem jest zatopienie ziaren w niesolonym łoju lub smalcu. Dla sikor i dzięciołów można wieszać kawałki niesolonej słoniny. Pamiętajmy o tym, by słonina nie wisiała dłużej niż dwa tygodnie. Jeśli ptaki jej nie zjedzą trzeba ją wyrzucić - po tym czasie jest już zjełczała i szkodzi ptakom.
- Nie podajemy świeżego chleba, pieczywo powinno być czerstwe ( nie spleśniałe) i bardzo dobrze rozdrobnione,
- Pamiętajmy, żeby nie podawać resztek z naszego stołu, które zawierają sól i przyprawy. Takim dokarmianiem wyrządzamy szkodę naszym podopiecznym !!!
Jolanta Kiszka (OT Janów Lubelski)