WIZYTA „NOCNEGO MARKA” – NIEDŹWIEDZIÓWKA WŁODARKA

Niedźwiedziówka jest motylem o nocnej aktywności - tym bardziej cieszy nas fakt, że dała się zaobserwować w świetle dnia. Owe stworzenie ma dość okazałą prezencję: pierwsza para skrzydeł - czarna z białymi nieregularnymi plamami. Druga - intensywnie pomarańczowa, można się pokusić o stwierdzenie pomarańczowo-żółta, z czarnymi plamami. Głowa i tułów barwy czarnej, odwłok zaś pomarańczowy, pokryty włoskami, z czarnymi plamkami pionowo spływającymi ku dołowi.

Ten niezwykle sympatyczny motyl występuje na obszarze całej Europy ( z wyjątkiem jej północnej części) po Indie, oraz od Wysp Brytyjskich po północną Afrykę. W Polsce występuje lokalnie i niestety stopniowo zanika. Prawdopodobnie przyczyną tego zjawiska jest likwidowanie starych sadów które stanowią ważne środowisko rozwoju gąsienic. Stanowiska włodarki położone w pobliżu większych miast, również są narażone na zanikanie. Wynika to z szybkiego powiększania się terenów zabudowy miejskiej, infrastruktury czy sieci handlowej.

W Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt, niedźwiedziówka włodarka posiada status wysokiego ryzyka VU.

Tekst i zdjęcie : Katarzyna Kowalczyk ZLPK OZ w Lubartowie