PODSUMOWANIE KONKURSU KULINARNEGO „SMAKI LUBELSKICH PARKÓW KRAJOBRAZOWYCH”

Komisja konkursowa spośród 6potraw zgłoszonych do oceny przez uczestników konkursu wyłoniła listę laureatów, którzy otrzymali nagrody oraz wyróżnienia.

Komisja konkursowa biorąc pod uwagę walory smakowe, sposób/estetykę podania oraz stopień trudności przygotowania potrawy postanowiła przyznać:

1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Sierskowoli za Pasztet z karpia

2 miejsce: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Żalina za Pasztet z cukinii

3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Ryzykantki” z Rudej-Huty za Roladę kartoflaną z pieczarkami

Wyróżnienia:

  • Klub Twórców Rękodziła Artystycznego z Janowa Podlaskiego za Smalec z ogórkiem kiszonym
  • Stowarzyszenie Kobiet „Rogowianki” z Rogowa za Kapuśniaki rogoskie (pisownia oryginalna)
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Sobieskiej Woli za Flaki krzczonowskie

Laureaci konkursu odebrali nagrody i wyróżnienia osobiście z rąk Pani Justyny Jędruch – Dyrektor Zespołu Lubelskich Parków Krajobrazowych, Pana Prof. dra hab. Bogusława Sawickiego – Przewodniczącego Rady Zespołu Lubelskich Parków Krajobrazowych oraz Pana Mirosława Korbuta – Przewodniczącego Komisji konkursowej (foto relacja).

Patronat honorowy nad konkursem kulinarnym objął: Pan Sławomir Sosnowski – Marszałek Województwa Lubelskiego.

Fundatorem nagród rzeczowych był Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.